Steeds meer vegans en flexitariers

Wat gebeurt er als gezondheid, dierenwelzijn en klimaat elkaar ontmoeten op je bord? In Nederland lijkt het erop dat we langzaam maar zeker overstappen naar een bewuster eetpatroon. In dit artikel onderzoeken we waarom steeds meer Nederlanders in 2025 kiezen voor plantaardig en welke drempels ze onderweg nog tegenkomen. Je leest over het groeiende aantal flexitariërs, het veranderende supermarktlandschap en hoe producten als kaas nog altijd lastig te vervangen blijken.
Veganisme in Nederland
De populariteit van vegan eten is de afgelopen jaren in Nederland enorm gegroeid en de verwachting is dat dit zich in 2025 nog verder zal doorzetten. Er is een groeiende acceptatie te zien van vleesvervangers; ongeveer 40% van de consumenten staat open voor of consumeert ze al. Deze verschuiving wordt ondersteund door de overheid, die streeft naar een eiwittransitie waarbij 50% van de eiwitten uit plantaardige bronnen komt.
Gezondheid, dierenwelzijn en klimaatverandering als drijfveren
In 2025 is gezondheid de belangrijkste motivatie voor ongeveer 35% van de Nederlanders om vaker of volledig plantaardig te eten. Mensen kiezen steeds vaker voor een plantaardig dieet om gezondheidsredenen, zoals het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten en het verbeteren van hun algehele welzijn. Dierenwelzijn is de tweede grootste motivatie, genoemd door 30% van de Nederlanders. Veel mensen maken de overstap naar een plantaardig dieet vanwege ethische overwegingen, waarbij ze het leed van dieren in de vee-industrie willen verminderen. Klimaatverandering komt op de derde plaats, met 25% van de Nederlanders die plantaardig eten zien als een manier om bij te dragen aan een duurzamer milieu. Steeds meer mensen begrijpen dat het verminderen van vleesconsumptie helpt om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen en de druk op het milieu te verlichten.
Flexitarisme in opkomst
Flexitarisme is in 2025 een vaste waarde in het eetpatroon van de gemiddelde Nederlander. Ongeveer 45% van de bevolking kiest er momenteel voor om minstens drie keer per week een vegetarische of plantaardige maaltijd te eten. Dit geeft aan dat het aantal flexitariërs in Nederland in een rap tempo groeit. De motivatie voor deze keuze is divers, maar het biedt flexitariërs vooral flexibiliteit zonder concessies te doen aan een gezonder of duurzamer dieet.
Plantaardige producten domineren het schap
De verschuiving naar plantaardig eten is ook zichtbaar in de winkel. Vandaag de dag is het aanbod van plantaardige producten aanzienlijk groter dan enkele jaren geleden. Supermarkten hebben hun assortiment uitgebreid met een breed scala aan vleesvervangers, plantaardige zuivel en andere alternatieven. Dit maakt het makkelijker voor consumenten om de overstap naar plantaardig eten te maken en ondersteunt het flexitarisme als populair dieet.
Vegan kaas en de zoektocht naar vervangers
Toch zijn er nog steeds uitdagingen voor veganisten, vooral als het gaat om het vervangen van producten die diep in onze eetgewoonten verankerd zitten. Kaas is daarbij een van de moeilijkste producten om volledig te vervangen. Veel vegans geven aan dat ze kaas het moeilijkst kunnen missen, omdat er nog geen perfect alternatief bestaat dat qua smaak en textuur vergelijkbaar is met dierlijke kaas. Ondanks de enorme vooruitgangen in plantaardige kaasproducten, blijft het een uitdaging om iets te vinden dat volledig aan de verwachtingen voldoet. Maar de vooruitgang stopt hier niet. Er komen steeds betere alternatieven voor producten die traditioneel moeilijk te vervangen zijn. Heb je bijvoorbeeld ons kaasbroodje al geproefd? Gemaakt van heerlijke ragout met kaassmaak.
De consument heeft smaak, comfort en duurzaamheid steeds vaker op hetzelfde bord liggen. En hoewel we kaas nog niet massaal loslaten, wordt de keuze voor plantaardig elke dag een beetje makkelijker. En lekkerder.