De Vegan Bakker aan het woord: Veganistische keuzes

De Vegan Bakker aan het woord: Veganistische keuzes

In onze blog ‘De Vegan Bakker aan het woord’ lees je meer over De Vegan Bakker zelf: Lucas Vermeulen! De oprichter van de vegan bakkerij deelt, met alle liefde, meer informatie over zijn gezonde levensstijl en geeft andere (potentiële) veganisten tips over leven als een veganist.

Lucas aan het woord:

‘’Ik ben sinds 3 jaar zo goed als het gaat vegan gaan eten. In eerste instantie voor mijn gezondheid, maar ik vind dierenwelzijn en duurzaamheid een hele mooie bijvangst. Ik ga proberen jullie mee te nemen in mijn beleving en manier van een vegan lifestyle. Graag heb ik het eerst met jullie over ‘Veganistische keuzes’.

Als je besluit om vegan te worden en je wilt niet verzuipen in het enorme aanbod, dan is het wijs om een plan te maken hoe vaak en wat je wilt eten per dag. Maar ook per week is het, zeker in het begin, raadzaam om een weekplanning te maken van alles wat je wilt gaan eten. Eigenlijk moet je dat schema halverwege de week alweer klaar hebben voor de komende week. Dan kun je in één keer alle boodschappen halen, zodat je niet te veel tijd kwijt bent met het bedenken wat je gaat eten en/ of het dan wel echt veganistisch is. Ook qua tijd is het vele malen efficiënter dat je alles voor de hele week in één keer in huis haalt, zeker als je de enige in het gezin bent die vegan wil eten. Om erachter te komen wat lekker, maar vooral wat niet lekker is hield ik de eerste maand, in een schrift, precies bij wat ik gekocht had, in welke winkel en of ik het lekker vond of juist helemaal niet. Er zijn helaas ook veel food producenten die graag een graantje mee willen pikken van wat zij denken dat een hype is en ontwikkelen dan iets met de dollartekens in gedachten. Vaak met een teleurstellend resultaat… Maar schrijf je alles op, dan heb je heel snel een favoriet boodschappenlijstje van dingen die echt lekker zijn. Dat bespaart tijd en teleurstellingen!

Ik heb zoals veel mensen een hele drukke agenda. Eigen baas (dus veel werk) en daarnaast besteed ik ook tijd aan hobby en sport. Hierdoor eet ik meerdere keren per dag grote porties en doe ik veel aan meal preppen. Dat bespaart natuurlijk veel tijd. Als je zelf kookt en niet iedereen vegan eet, dan is het raadzaam om voor bijvoorbeeld 4 personen te koken en er 3 porties van in bakjes in de vriezer te doen. Zo voorkom je dat je elke avond lang in de keuken staat voor maar 1 maaltijd.

Omdat ik veel aan krachtsport doe is een hoge eiwit inname erg belangrijk. Ik heb een tijd geleden door middel van een voeding app uitgerekend hoeveel eiwit ik per dag door mijn vegan eten binnenkreeg. Ik heb toen 2 dingen aangepast: ik ben meer eiwitrijke plantaardige producten gaan eten en ik als aanvulling neem ik 2x per dag een proteïne shake op basis van vegan eiwitpoeder (heel makkelijk en snel).

Ga ik naar een feestje of bij mensen eten en ken ik de mensen goed dan stuur ik ze van tevoren een appje dat ze niets in huis hoeven te halen (geen stress voor de gastvrouw). Ik neem alles zelf mee en ik zet dat dan in de keuken bij binnenkomst met stikker erop Vegan/Lucas zodat de gastvrouw weet wat vegan is en ik krijg mijn eten, gebakje of andere knabbels apart uitgeserveerd. Vaak gebeurt dat zonder dat de andere gasten door hebben dat ik vegan eet. Als ik het niet doe op deze manier is de gastvrouw vaak helemaal in stress en gaat ze van alles in huis halen of nog erger: zelf maken of bakken. Het wordt dan met veel bravoure en verontschuldigingen bij je gebracht: ‘’ja, ik heb het speciaal voor jou gemaakt hoor! Maar het is de eerste keer, dus het ziet er niet zo mooi uit! Ik hoop dat je het lekker vindt!’’ Dan blijkt dat het helemaal niet lekker is of nog erger: dat het geen echt veganistisch eten is, omdat ze het verschil vaak niet weten tussen vega en vegan.

En ga dan maar eens zeggen ‘’Nee, dat eet ik niet op.’’ ‘’Het is niet lekker’’ of ‘’Je hebt het met melk en boter gemaakt of het met ei ingesmeerd voor de glans’’. Mensen hebben vaak geen idee hoe veganisten eten en daarom is zelf meebrengen simpeler en trefzekerder, want ik weet wat ik zelf lekker vind. Dan komen de maaltijdbakjes uit de vriezer prima van pas!

Als wij uit eten gaan dan kies ik natuurlijk wel van tevoren een restaurant uit dat ook een ruime keuze in vegan heeft. In de zomer gaan wij weleens toeren met de camper en dan belanden we in een klein Duits dorpje. Hier verkopen ze dan alleen van die wienerschnitzels van een kilo en het enige wat je dan nog kunt kiezen is vegetarisch. Wanneer er nul plantaardige opties zijn, vraag ik gerust of ze de ballen uit de tomatensoep willen halen. Je moet het jezelf ook niet TE moeilijk maken. Een keer zondigen is voor mij niet het einde van de wereld. Ik doe zoveel vegan naar kunnen, maar loop ik een keer vast dan wordt het dus minimaal: geen vlees en geen vis. Ik laat me dan, in zo’n gezellig knus Duits restaurantje, niet de vakantie pret ontnemen. Dan maar een keer niet 100 % vegan. Wat ook helpt om te voorkomen dat je in zo’n situatie terecht komt: is van tevoren de Happy Cow app te raadplegen. Blijkt dat ze in dit dorpje geen vegan opties hebben, maar wel een dorp verderop, dan rijden we met plezier een stukje verder.’’1 gedachte over “De Vegan Bakker aan het woord: Veganistische keuzes”

  • Leuk stukje geschreven! Ik kom altijd graag langs bij jullie in die schitterende winkel als we in Heusden zijn om lekkere broodjes en vegan lekkers te halen. En natuurlijk even een vegan lunch meepikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *